Ambassadörerna

Ferdinand Beckius & Wilma Svedung

Ambassadörernas arbete för #viställerupp är viktigt såväl på som vid sidan av planen. Säsongen 2020/2021 är Ferdinand Beckius och Wilma Svedung föreningens ansikten utåt för initiativet.

Jag hoppas själv kunna besöka skolor och yngre lag för att introducera mig och hälsa på barnen. Jag har jobbat flera år på vårt Summer Camp, varit ledare på handbollsdagar när barn i grundskolan får testa på handboll och besökt mina fadderlag i klubben. Jag märker att dem uppskattar av få en relation till en A-lagspelare och jag tror att det kan motivera dem till att besöka våra matcher, förklarar Svedung.

Genom detta initiativ så känner jag personligen att vi förhoppningsvis kan fortsätta på den inslagna vägen och nå ut till fler ungdomar och barn som vill röra på sig och utöva idrott. Handbollen är en fin plantskola med bra värderingar och värdegrunder som kan hjälpa en längre fram i livet. Detta vill jag förmedla som ambassadör iallafall, att handbollen ger så mycket mer än bara kunskaper om sporten och dess utövande. Kulturen står på en fin grund och dess värderingar ligger i linje med vad jag tycker är viktigt hos en medmänniska, uttrycker Beckius.

Våra två ambassadörer har lång erfarenhet som handbollsspelare och ser en tydlig förändring i sporten sedan de först började som aktiva.

Wilma Svedung förklarar:

För mig som spelare har det förändrats mycket. Från att träna handboll någon gång i veckan till att vara aktiv nästintill varje dag + att få en ersättning för det är väl den största skillnaden. Det i sin tur kräver mycket tid och uppoffring. Som ung fanns det inte samma krav, förväntningar eller jättehård konkurrens, nu är det på en helt annan nivå. Men det är även det som är charmen och hade jag inte varit beredd på det hade jag förmodligen inte spelat i SHE. Något som alltid varit oförändrat är tacksamheten och glädjen till lagsamhörighet och viljan att bli bättre.

Även Ferdinand Beckius instämmer att mycket har förändrats inom handbollen.

Spelet går fortare, spelarna är större och allt har blivit mer fysiskt. Jag tycker även att kulturen har förändrats i linje med att samhället har förändrats. Handboll känns om en modern idrott, där mycket är jämlikt. Trots detta är den inte perfekt, men fortfarande något som ligger en väldigt, väldigt nära hjärtat. Handbollen är och kommer alltid att vara ett andra hem för mig.

I VästeråsIrsta ser vi våra seniorspelare som förebilder både inom och utanför föreningen. Våra aktiva spelare är representanter för föreningen även när de inte är på handbollsplanen – något som inte är främmande för våra ambassadörer.

Det viktigaste för mig är att jag visar en stolthet för klubben och en professionalitet som smittar av sig. Att jag representerar klubben på det bästa möjliga viset. Det ska alltid finnas en tillgänglighet mot de yngre där jag kan dela med mig av kunskaper och erfarenheter som kan hjälpa de yngre åldrarna. En förebild ska uppföra sig på ett respektfullt sätt som de yngre ska ta efter, säger Beckius.

Wilma Svedung fortsätter:

På planen, alltså runt matchevenemang och träningstid, vill jag förmedla viljan av att vinna. Någon som vill vinna sliter i försvaret, går stenhårt för det offensivt och peppar sina lagkamrater i med och motgång. Den spelaren stävar jag efter att vara. Utanför planen försöker jag framstå som en schysst lagspelare och föreningsmedlem. Man hälsar till exempel på varandra i korridorer och hjälps åt i föreningen.

Idag engagerar sig alltfler idrottsföreningar för att göra skillnad i samhället. I Sverige finns flera framgångsrika exempel på hur idrotten har bidragit till förändring och positiva effekter. För många har samhällsengagemanget blivit lika naturligt som den sportsliga prestationen.

Svedung är säker på idrottens kraft att förändra:

Jag har alltid trott på idén om att idrott förenar människor. Om vi i VästeråsIrsta och andra handbollsföreningar kan skapa fler platser där barn och ungdomar kan mötas och dela glädjen i sporten, så är det fantastiskt.

Det är ett fint sätt att kunna sprida ett bra budskap utanför idrotten, samt nå ut till fler människor. Det visar att klubbarna värnar om samhället som vi lever i, och vill att sporten ska kunna utvecklas med samhället, fyller Beckius i.

Våra ambassadörer är en viktig del av #viställerupp, och bidrar med kloka tankar och idéer kring vad VI som förening kan uppnå genom initiativet. En sidoeffekt kan mycket väl bli att fler barn och ungdomar börjar spela handboll.

Budskapet i sig representerar mycket av vad klubben idag jobbar med. Att alla ska få vara med och ska få spela handboll likadana villkor oavsett vem man är. Vi ska inkludera barn och unga i deras utbildning, hälsa samt integration. Vi ska visa att handbollsspelare ställer upp för varann både på och utanför planen! Vi vill såklart att fler personer ska få chansen att utöva vår fantastiska sport som står för så mycket bra värden, avslutar Beckius.