Det har inte undgått någon att Covid-19 har hållit idrotten i ett järngrepp sedan viruset på allvar etablerade sig i vårt samhälle. Från och med idag får vissa av lagen börja träna inomhus igen, men under de gångna månaderna har lagen gjort allt för att hålla igång. VI får veta mer om hur verksamheten har sett ut i lag F-06, P-06, P-11 samt herrarnas utvecklingslag.

 

Ann-Catrine Nilsson-Gärd, tränare P-06

Hur har pandemin påverkat laget?

Pandemin har fått oss att stanna upp och verkligen inse hur kul det är att träffas, träna och känna sammanhållning. Vi har hela hösten varit glada för att få fortsätta träna och försökt att ha det så normalt som möjligt trots att vi inte fått möjlighet att mäta oss med andra lag. Killarna har verkligen gjort en insats under den här perioden och visat stort prov på uthållighet och engagemang trots att man fortfarande inte vet om och när det blir matcher igen.

Hur har du som ledare motiverat spelarna?

När man stängde ner matcherna så tog vi ledare direkt ett beslut att spela internmatch 1,5 h med domare varje helg. Detta var mycket uppskattat och utvecklande och ett sätt att försöka ha det så “normalt” vi kunde. Vi valde att dela upp matcherna med olika fokus, tex första 20 min 6-0 försvar, sedan 5-1 eller helt plötsligt fick ena laget en utvisad osv.
Vi ledare har också varit noga med att inte älta det vi inte kan göra just nu utan att fokusera på hur läget är och göra det bästa av situationen. Det har självklart funnits många funderingar i laget och vi har funnits där och försökt guida och informera så mycket som möjligt. Vi har även valt att våga blicka framåt och anmält oss till cuper längre fram i vår och håller tummar och tår för att någon av dessa ska gå att genomföra.

Hur har en “vanlig” träning sett ut under rådande omständigheter?

De här veckorna när vi har varit tvungna att träna utomhus så har vi valt att lägga lite extra fokus på löpning och styrka men vi har även köpt in några bollar som är avsedda för street handboll så förra veckan genomförde vi en ren handbollsträning utomhus iklädda vantar och det gick alldeles utmärkt. Men självklart så ser vi fram emot att komma in i värmen.

 

Jessica Lindgren, tränare F-06

Hur har pandemin påverkat laget?

Det har fungerat bra trots restriktioner. Tjejerna är alltid fokuserade och gör sitt bästa på träning. Våra tjejer är i en känslig ålder (14 – 15 år) och självklart är det svårt att hålla motivationen på topp när de inte har matcher och cuper att se fram emot och tyvärr har vi tappat några tjejer som valt att ta ”time-out”, vi håller tummarna att de blir sugna på handboll igen och kommer tillbaka.

Hur har du som ledare motiverat spelarna?

Vi tycker att det är viktigt för lagsammanhållningen att hitta på saker utanför handbollen något som varit lite svårt i dessa tider men en lördag före jul träffades vi vid Långsjön (Surahammar) och gick en bit på Bruksleden, vi grillade korv, drack varm choklad och hade lite olika uppdrag och tävlingar. Det blev en jättelyckad dag trots ruggigt väder.

Hur har en “vanlig” träning sett ut under rådande omständigheter?

Nu har vi tränat ute i några veckor och då har det blivit mycket fysträning med löpning och styrka men eftersom det är vinter har vi även försökt lägga in lite roliga ”snöaktiviteter”. Vi har bland annat använt ”snöbumlingar” som vikter vid styrketräning, kört stafetter med löpning uppför backe och stjärtlapp ner, ”rugby” på snön med många glada skratt och tjut när det halkas och ramlas omkring.

Jan Larsson, tränare P-11

Hur har pandemin påverkat laget?

Eftersom vi är nystartade sedan 1 år så har det påverkat oss väldigt mycket. Killarna har aldrig fått spela en match men vi ökade ifrån 9-10 halvintresserade barn till 33 stycken, men då fick vi också ta hand om P-12 som nu har bildat sitt egna lag. Det är mycket energi i killarna och skojigt att se fördelar och nackdelar mellan sporterna när jag är van att träna ett fotbollslag. 

Hur har du som ledare motiverat spelarna?

Försökt att motivera och ”köra” hårt med killarna så de är trötta efter träningen.

Hur har en “vanlig” träning sett ut under rådande omständigheter?

Vi börjar nu igen nästa vecka.

Susanne Löfgren Andersson, tränare Herrarnas Utvecklingslag

Hur har pandemin påverkat laget?

Det är för tidigt att säga men det finns en stor risk att vi tappat några spelare (likt tappet man får efter ett längre uppehåll ex. sommaruppehållet).

Hur har du som ledare motiverat spelarna?

Vi har genomfört digitala utvecklingssamtal med samtliga spelare under november och december. Flera gånger i veckan har vi dialog med spelarna via sociala medier.  När grabbarna kör egen träning uppmanar vi dem att fota sin träning och publicera i lagets privata Facebookgrupp, dels för att inspirera lagkompisarna, dels för att bibehålla kontakten med oss ledare.

Hur har en “vanlig” träning sett ut under rådande omständigheter?

Vi har kör kollektiv träning utomhus, i mindre grupper, efter instruktioner från Rasmus Bergström två dagar/veckan. Vi har även genomfört ett gemensamt kontrollerat träningspass inomhus i veckan med någon form av bollkontakt och axelrörelse, men utan kroppskontakt (badminton, padel, golf).