Igår besöktes Västerås Arena av årskurs 2 från Skallbergsskolan. 54 elever fick prova på och lära sig mer om handboll. Av dessa var det endast 2 som tidigare hade kommit i kontakt med sporten. “Vi är mycket glada att vi kan skapa en säker aktivitet anpassad efter rådande restriktioner”, säger Thomas Morén. VI får en pratstund med klubbchef Morén och a-lagsspelarna Ellen Göthlin, Ferdinand Beckius och Wilma Svedung som agerade instruktörer igår.

Thomas, vilken effekt tror du att gårdagens aktivitet kommer att ha?

Jag tror att vi kommer att få fler både flickor och pojkar som vill fortsätta att lära sig mer om handboll. Vi delade även ut information om när och var barnen kan vända sig om de vill börja spela i föreningen. De är varmt välkomna! 

Med årets omgångar av #viställerupp-matcher, är en sådan här aktivitet minst sagt aktuell. De medverkande
a-lagsspelarna uppskattade att få vara en del av sammanhanget:

Det var en jätterolig aktivitet! Jag är mycket imponerad av barnens förmåga att snappa upp tips och instruktioner från oss ledare, samt för att aldrig ha spelat förut så var de väldigt duktiga. Vi kunde ana många framtida lovande handbollsspelare i dessa klasser, uttrycker Ferdinand Beckius.

Det var härligt att träffa dessa energifyllda elever från Skallbergsskolan. Trots att få av dem hade någon tidigare erfarenhet av handboll så lyckades dem snabbt komma i gång med passningar, skott och en och annan kullager, fyller Wilma Svedung i.

Ellen Göthlin fortsätter: 

En rolig aktivitet för barnen, många blev helt överlyckliga bara att få gå in den stora hallen. Det var roligt att se alla barnen så glada och speciellt så duktiga, många visste inte ens vad handboll var och som Ferdinand nämnde tog de till sig instruktionerna väldigt bra. Så jag hoppas och tror det finns framtida handbollsstjärnor i gruppen.

I takt med att den fysiska rörelsen bland barn och unga minskar, är det av stor vikt att föreningar hjälps oss att skapa alternativa lösningar när de vanliga aktiviteterna inte blir av. En av effekterna som VästeråsIrsta HF hoppas på är att fler barn ska börja spela handboll. 

Det var extra kul att se lyckan i flera av barnens ögonen när de klarade en utmaning som de innan insisterade på att de inte skulle klara! Övning ger färdighet, uttrycker Svedung.

Vad jag hörde var det många som tyckte att det var jättekul att spela. Verkar som om bara en förmiddag med handboll har charmat ett flertal och förhoppningsvis är det många som vill börja spela i VästeråsIrsta också, utbrister Beckius.

Flera nämnde att de ville börja spela handboll och barnen hoppades att dem skulle få testa på handboll igen, avslutar Göthlin.

Aktiviteten arrangerades med stöd från: