Fysioelit har under två år haft ansvar för kost, fys och fysioterapi för hela vår herrverksamhet – från a-pojkar till a-lag. Bakom företaget står Måns Sjögreen och Rasmus Bergström som båda har ett långt förflutet i vår förening. Vid sidan av sitt uppdrag i VästeråsIrsta HF, är de också verksamma i Västerås IK och Rönnby Tigers. VI möter Rasmus för att höra mer om deras uppskattade koncept.

Hur skulle du vilja beskriva Fysioelit?

Fysioelit är en helhetslösning för framförallt klubbar. Många klubbar har oftast flera kockar i soppan, dvs en person med fokus på respektive ansvarsområde. Vi sköter fysträning, rehab och kost för att skapa en sammanhängande struktur. Med åren har vårt koncept utvecklats med personlig träning, föreläsningar och företagsträningar, men vårt huvudområde är fortfarande idrottsklubbar.


Fysioelit har arbetat snart två säsonger med ansvaret för VästeråsIrstas herrverksamhet A-lag till A-pojk. Hur skulle du vilja sammanfatta tiden tillsammans med föreningen och spelarna?

Det har varit och är helt fantastiskt! VästeråsIrsta är en förening som strävar mot nya mål och som ständigt tar kliv framåt. Verksamheten blir hela tiden lite proffsigare och bättre. Vi tar hand om a-pojk, utvecklingslag och a-lag för att ge dem bästa förutsättningar för att spela en bra handboll och hålla sig skadefria. Det är helt klart en övergripande positiv känsla att vara en del av föreningen.

Ni arbetar idag med a-lag, u-lag och a-pojk. Berätta om hur lagens upplägg har sett ut över säsongen, vad har ni fokuserat på i respektive lag och vad har då varit syftet med det?

För a-pojkarna har syftet varit att lära ut grunderna. Exempelvis hur man utför respektive övning med rätt teknik. Vi vill att spelarna ska förstå vad fysträning är samt förmedla att man i VästeråsIrsta tränar både handboll och fys. Varje spelare ska förstå att man tränar för att bli starkare, snabbare och förebygga skador. Det senare har vi alltid fokuserat på i vår verksamhet.

U-laget har lite svårare övningar för att de ska kunna ta steget upp till a-laget. Vi vill att det ska finnas en igenkänningsfaktor när spelarna kommer upp. Det är några spelare som har gått från utvecklingslaget upp till a-laget och vår ambition är att de ska kunna vara med på fysträningen utan att det blir en helt ny värld.

När det kommer till a-laget är träningen mycket prestationsbaserad. Vi söker svaret på frågan vad som behövs för att prestera topp på handbollsplanen. Hur gör vi för att prestera max? Målvakterna och utespelarna har separata program för att utvecklas på bästa möjliga sätt. Därför fokuserar vi på de egenskaper som behövs för respektive position. Kort och gott är träningen mycket individanpassad.

Som vi alla vet så är ju en av handbollens stora utmaningar skadorna, hur har skadeläget varit i verksamheten och hur ni arbetat för att minimera risken och motverka just skaderisken?

Vi jobbar evidensbaserat dvs, vi vänder oss till forskningen för att nå rätt resultat. I handbollen har framförallt axelproblematik varit påtaglig genom åren. Det finns en hel del forskning som tydligt visar att om man håller igång kastarmen under uppehåll, löper man mindre risk att bli skadad. Därmed anpassas träningen för att varje spelare ska löpa så liten risk som möjligt att bli skadad.

Hur skiljer sig handbollen från ishockeyn och innebandyn?

Mycket handlar om hur idrotten fungerar. Vi kartlägger kravprofilen för respektive idrott och kommer därefter fram till hur kan vi tillgodose den i vår verksamhet.

Sportchef Andreas Bamberg om Fysioelit:

Det som framförallt är Fysioelits styrka och det som passar oss väl är att vi jobbar över hela spannet. Alla har olika behov och Fysioelit täcker kompetensen för hela vår kravbild. Vi har jobbat med dem i två år och vi ser hittills väldigt trevliga resultat. Våra yngre spelare är mer redo för seniorhandbollen än vad de har varit tidigare. De har även stor kunskap kring såväl kost som fys-, rehab- och prehabträning. Vi får allt under ett och samma tak, vilket är en otrolig styrka. Det blir en helhetslösning som passar oss utmärkt.

Läs mer om Fysioelit